Sütőtökkelütött krém

Ha ősz, akkor sütőtök, és ha nem esszük meg vacsira az egészet, akkor reggelire sütőtökkrém! Tehát ez egy előre megfontolt szándékkal elkövetett reggeli tipp.

Az előző esti vacsi receptje:

  • 1 tetszetős sütőtök
  • fokhagymagerezdek
  • bors, ha lehet frissen őrölve
  • szerecsendió, szintén frissen reszelve
  • csipet só
  • kakukkfű
  • olivaolaj

A sütőt 170-180 fokra előmelegítjük. Eközben egy szamurájkard kecses suhintásával mindenféle erőlködés nélkül félbevágjuk a tökfejet. Az agyát jelképező magvakat kísérteties kacagás kíséretében kikanalazzuk. Olthatatlan vérszomjjal tovább daraboljuk a tökfeleket nagyjából tenyérnyi darabokra, hogy könnyebben süljenek és már jöhet is a fűszerezés. Boszorkánykonyhákat idézően hintjük be borssal, szerecsendióval, kakukkfűvel, pici sóval. A fokhagymagerezdeket kegyetlen módon egy roppantással szétlapítjuk és sírjukként a tökszeletek közepét jelöljük ki. Pici olívaolajjal megöntözzük az újdonsült kriptákat és körülbelül 40 percre betoljuk őket a sütőbe. Akkor jó, ha picit karamellizálódik a tök széle, ekkorra már lehet, hogy megfeketedik a fokhagyma, de legfeljebb sütés után kidobjuk. Mármint csak a fokhagymát, nem mindent.

Eszünk belőle és a remélhetőleg létrejövő maradékot (héj nélkül) leturmixoljuk. Tádááám: sütőtökkrém! Reggel mosolyogva kenyérre, pirítósra, palacsintába, de biztos, hogy nem a hajunkra kenjük. 🙂

Hozzászólás