Ha ősz, akkor sütőtök, és ha nem esszük meg vacsira az egészet, akkor reggelire sütőtökkrém! Tehát ez egy előre megfontolt szándékkal elkövetett reggeli tipp.
Az előző esti vacsi receptje:
- 1 tetszetős sütőtök
- fokhagymagerezdek
- bors, ha lehet frissen őrölve
- szerecsendió, szintén frissen reszelve
- csipet só
- kakukkfű
- olivaolaj
A sütőt 170-180 fokra előmelegítjük. Eközben egy szamurájkard kecses suhintásával mindenféle erőlködés nélkül félbevágjuk a tökfejet. Az agyát jelképező magvakat kísérteties kacagás kíséretében kikanalazzuk. Olthatatlan vérszomjjal tovább daraboljuk a tökfeleket nagyjából tenyérnyi darabokra, hogy könnyebben süljenek és már jöhet is a fűszerezés. Boszorkánykonyhákat idézően hintjük be borssal, szerecsendióval, kakukkfűvel, pici sóval. A fokhagymagerezdeket kegyetlen módon egy roppantással szétlapítjuk és sírjukként a tökszeletek közepét jelöljük ki. Pici olívaolajjal megöntözzük az újdonsült kriptákat és körülbelül 40 percre betoljuk őket a sütőbe. Akkor jó, ha picit karamellizálódik a tök széle, ekkorra már lehet, hogy megfeketedik a fokhagyma, de legfeljebb sütés után kidobjuk. Mármint csak a fokhagymát, nem mindent.
Eszünk belőle és a remélhetőleg létrejövő maradékot (héj nélkül) leturmixoljuk. Tádááám: sütőtökkrém! Reggel mosolyogva kenyérre, pirítósra, palacsintába, de biztos, hogy nem a hajunkra kenjük. 🙂